mandag 30. desember 2013

Nest siste dag av 2013

I morgen, siste dagen av 2013... En kveld med store forventninger for mange. En kveld hvor det skal feires, festet, drikkes, skyte raketter.

Raketter. Jeg har aldri skjønt helt poenget med det. Joda, det er pent å se på, men hvorfor vil folk så inderlig brenne opp pengene sine? Det er jo det man gjør. Man bruker masse penger på å handle inn store rakettpakker for så å tenne på dem og la dem gå i lufta.

Jeg syns det er flott å se på, men jeg kunne like gjerne latt kommunen stå for hele showet. La kommunene brenne opp de pengene i stedet.

Nyttårsaften er en kveld med store forventninger. Sårede følelser, alt for mye fyll og bråk. Spesielt jenter er ekstra sårbare denne kvelden, så ta hensyn ;)

Nå har jeg enda ikke nevnt de viktigste tingene, barna og dyrene. Noen barn syns det er skummelt med så mye skremmende lyder, og dyrene er ofte vettskremte. Folk har fester hjemme med barna i sengene uten å tenke på alkoholbruken. Det gjelder selvfølgelig ikke bare på nyttårsaften, barn og fyll hører ganske enkelt ikke sammen noen gang!!

Men, på nyttårsaften er det nok litt vanskeligere for mange å skaffe barnevakt, så de bringer festen hjem i stedet. Gooood plan...

Jeg er mor til en 17 årig jente og en gutt på 3 år. Hverken min sønn eller min datter har opplevd alkohol i hjemmet. Jeg sier ikke at jeg var avholds, men jeg sørget for at hun var borte til minst neste dag hvis jeg skulle ta en fest.

For 11 år siden sluttet jeg helt å drikke alkohol. Ikke fordi jeg hadde ett problem med alkohol, men fordi det tok livet av en i nær familie. Så, nå kaller jeg meg avholds :)

Men, hvordan kan man da feire nyttårsaften? Uten en fest... Uten alkohol... Uten raketter...

Det byr ikke på noen utfordring. Siden min sønn kun er 3 år, og han legger seg ca 19 tar vi en tur ut like før leggetid og brenner av noen få kroner. Jada, vi brenner av vi også, men aldri mer enn 100 kroner, og aldri ting som smeller. Vi holder oss til stjerneskudd. Flott for ungene å se på, ikke skremmende og heller ikke til plage for andre. Hverken dyr eller folk. Resten av kvelden koser vi oss med spill og film. Skikkelig familiekos :))

Jeg sier ikke at man ikke skal ta seg en fest, jeg sier ikke at man ikke skal feire nyttår, men jeg sier at det må gjøres med måte. Har du barn hjemme, inviter noen over på en alkoholfri kveld med film, spill eller annen underholdning.

Skal du på fest? Ta hensyn til de du inviterer med deg, drikk med måte, og for all del IKKE DRIKK NOE DU IKKE VET HVA ER!!

Og til dere som alltid er tidlig ute med å tenne på fyrverkeriet, slutt med det vær så snill. Det er lov å skyte opp raketter tidligere enn 24.00 og det er vel ca 21.00. (mulig jeg tar feil på klokkeslettet, men poenget er det samme) Det er ene og alene fordi barn skal få være med på det uten å måtte vekkes ved midnatt.

Utenom disse tidene er det lov å være voksen nok til å klare å vente! Litt selvkontroll er ikke for mye forlangt når det har den effekten på dyr som dette faktisk har.

Ellers ønsker jeg dere alle en riktig fin nyttårsaften med masse kos og hygge!


1 kommentar:

 1. Kan bare si meg enig i dine uttalelser!
  Her har rakettene allerede startet, og siden min jobb er på vinmonopolet, har jeg en viss peiling på hvor mye drikke som blir konsumert i morgen kveld !
  Bikkja er livredd! Skal besøke venner langt på landet, ikke alkoholfritt, men fredelig nok når det gjelder raketter !
  Ønsker deg et godt nytt år, måtte våre ønsker om at ikke mange blir skadelidende, hverken med raketter eller alkohol, gå i oppfyllelse !
  Klem fra Anne-Eddie ;)

  SvarSlett